miercuri, 28 martie 2012

Noua generatie de Playstation [ZVON]


A trecut ceva timp si mai nimic nu s-a petrecut pe scena PS3-ului sau a jailbreak-ului. Cu toate acestea iata ca un zvon circula pe internet si m-am gandit sa-l impartasesc cu voi.

Kotaku, un site respectabil din lumea gaming-ului, a postat astazi o stire ce ne aduce in atentie posibilul PS4. Editorii site-ului declara ca ar fi ajuns in posesia unor informatii care le vorbesc despre noua consola de la Sony ce deomdata circula sub numele de cod Orbis. Sursa acestora pare a fi o persoana care nu are voie sa dezvaluie public detalii tehnice ale consolei (probabil din cadrul Sony) insa care s-a dovedit in trecut ca a oferit detalii exacte cu alte ocazii. Deocamdata nu se stie nimic sigur din aceste informatii insa se prea poate ca numele final al celei de-a 4-a generatie a consolei de la Sony sa poarte acest nume. Vom vedea ce se petrece pe viitor.

Sursa celor de la Kotaku a mai dezvaluit inca un detaliu important si anume in privinta performantelor pe care Orbis le va atinge. Trebuie tinut minte totusi ca de acum si pana spre lansarea oficiala lucrurile se pot schimba insa deocamdata avem asa:

  • AMD x64 CPU
  • AMD Southern Islands GPU
Asta inseamna ca GPU-ul va fi unul folosit din randul celor mai puternice placi grafice folosite in momentul de fata si va duce cu brio noile si viitoarele jocuri PS. Se pare ca acest GPU va fi capabil sa ruleze jocuri cu rezolutie de pana la 4096x2160 ceea ce inseamna mult mai mult decat e necesar la ora actuala si suport 1080p 3D, PS3 suportand momentan doar rezolutie 720p in 3D.

Se pare ca anumiti dezvoltatori de jocuri selectati atent au primit la inceputul acestui an dev kit-uri cu ajutorul carora se pot apuca de dezvoltarea de jocuri pentru noua consola. In martie, luna aceasta, acesti dezvoltatori au primit versiuni imbunatatite ale dev kit-urilor si pe sfarsitul anului se preconizeaza ca vor primi niste versiuni finalizate. Acest lucru ar trebui sa-i ajute pe acestia sa dezvolte cateva titluri ce ar trebui sa fie pregatite pentru posibila lansare a noii console de la Sony in sezonul de sarbatori 2012-2013.

Alt amanunt important se contureaza in privinta compatibilitatii jocurilor mai vechi cu noua consola. Dupa cum stiti 99% din modelele de PS3 (cu exceptia cele de 60gb) nu ruleaza jocuri de PS2. Ei bine nici PS4 (Orbit) nu va mai fi compatibila cu jocurile de PS3. Ceea ce inseamna ca PS3 va ajunge ceea ce e PS2 acum, o consola abandonata si fara suport. Un lucru nu tocmai frumos din partea celor de la Sony insa asta pare a fi realitatea. Cat priveste piratarea jocurilor Sony vrea sa inchida aceasta poarta odata pentru totdeauna si sa incheie jocul de-a soarecele si pisica cand acestia scot un nou firmware si hackerii un nou CFW. Sony va propune ca jocurile sa fie disponibile in 2 versiuni: online si pe disc-uri Bluray. Problema intervine la nivelul de securitate implementat in jocuri. Un joc cumparat pe disc va putea fi jucat DOAR pe un singur cont PSN si DOAR daca consola are acces online. Fara aceste 2 conditii jocul nu va porni. In rest, daca discul se deterioreaza si nu va mai fi capabil fizic sa ruleze jocul va exista posibilitatea ca acel joc sa fie trecut pe contul PSN ca accesibil online pentru download ulterior si astfel jocul odata cumparat nu se mai pierde. Daca jocul va fi vandut second hand cel care il va cumpara nu va putea juca jocul decat o varianta DEMO a sa si nimic mai mult. Pentru a avea acces la intreg jocul va trebui sa plateasca o taxa online pentru deblocarea jocului pe contul lor. Ceea ce practic inchide necesitatea de a mai vinde jocul second hand de vreme ce contra aceleiasi taxe se va putea cumpara jocul online.

Acestea par a fi toate informatiile care au aparut pana acum si practic cam ce ne pregateste Sony pentru viitor. Cum vi se par schimbarile?

4 comentarii:

  1. Foarte tare...dar o sa fie foarte scump la ce procesor are...asa ca in Romania mai avem de asteptat mult si bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-i sigur, poate va fi accesibil. Insa mai e mult pana la anu...

    RăspundețiȘtergere
  3. avand in vedere diferenta mica de pret de la ipad2 la noul ipad , cam asa ar trebui sa se raporteze si ps3 cu noul ps. ar mai fii si pretul concurentei care ar influenta, nu pot sa se arunce mult peste pretu lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. un singur lucru am de spus....HAI CU XBOX_UL :)))..nu mai tine cu astia de la sony au luat-o pe aratura rau..sa nu mai poti face un schimb de jocuri..da-o dreaq de treaba..sa stea cu ele pe stoc pana putrezesc...desi nu m-as mira ca hackerii sa nu le pregateasca vre-o surpriza si sa mai descopere vre-o portita asa cum au facut mereu vreun cip care sa pacaleasca consola..cine stie vom vedea mai e pana atunci

    RăspundețiȘtergere